Duurzaamheidsdidactiek

Conferentie

Op vrijdag 12 april vond de 1e editie van de Conferentie over Duurzaamheidsdidactiek plaats. We kijken terug op een succesvolle conferentie. Binnenkort verschijnen hier foto’s en een verslag inclusief materialen van workshops (zie programma). We hopen jullie volgend jaar weer te zien bij de 2e editie!


Hoe geven we les over duurzaamheid, zodat onze leerlingen niet alleen problemen zien, maar een hoopvol perspectief ontwikkelen? Een perspectief dat laat zien dat keuzes en acties er toe doen en dat de toekomst geen voldongen feit is. Hoe informeer je leerlingen en vermijd je daarbij valkuilen, zoals het aanjagen van verlammende angst? Hoe passen we duurzaamheideducatie concreet toe in ons onderwijs?

Verfrissende Perspectieven op Duurzaamheidsonderwijs

Om leerlingen hoopvol naar de toekomst te laten kijken, moeten we onze onderwijsdoelen heroverwegen en vernieuwende didactische benaderingen verkennen. Misschien is de aanpak wel heel anders dan we gewend zijn.

Deze conferentie zal docenten inspireren om leerlingen te motiveren voor een hoopvolle toekomst. Je zult frisse ideeën, didactische mogelijkheden en lesmateriaal rond diverse duurzaamheidsthema’s meenemen, die direct toepasbaar zijn in jouw onderwijs. Ook is er aandacht voor de psychologische en emotionele achtergronden die het denken en handelen van leerlingen ten aanzien van duurzaamheid beïnvloeden. 

Samen Bouwen aan een Hoopvolle Toekomst

Duurzaamheid kan en zou in verschillende schoolvakken geintegreerd moeten worden. Een brede aanpak zorgt ervoor dat leerlingen beter begrijpen waarom duurzaamheid van belang is en met dat besef gedrag aanpassen en beslissingen nemen. 

Deze conferentie is bedoeld voor alle docenten (vakoverstijgend) in het voortgezet onderwijs, schoolleiders, toa’s en decanen die interesse hebben in lessen voor een hoopvolle toekomst.

Doe mee

Kom op 12 april naar de Hogeschool Utrecht en help mee om een toekomst te vormen waarin onze leerlingen met optimisme en daadkracht de wereld tegemoet treden.

Andere nascholingsmogelijkheden

Goed om te weten is dat op woensdag 10 april 2024 educatieprogramma Tipping Point Ahead hun voorlopig laatste Nascholingsmiddag Klimaatverandering organiseert. In deze sloteditie in de binnenstad van Utrecht combineren zij de beste workshops en presentaties van afgelopen jaren.

Leer op deze middag over de grote vraagstukken over klimaatverandering door presentaties van Peter Kuipers Munneke, Gert-Jan Reichart, Guido van der Werf, Jorien Vonk, Niels van Helmond, Rien Aerts en Appy Sluijs. Verder zijn er workshops over de Kantelpunt modules, KlimaatHelpdesk en UTalent! Het wordt een unieke middag – en u bent welkom!

Deelname aan deze bijzondere middag is voor docenten gratis. Docenten krijgen eveneens voorrang op de inschrijvingen op het beperkt aantal plaatsen voor deze middag. Het voorlopig programma en de link naar de registratiepagina vindt u op de TPA website. Via de QR code kunt u zich direct aanmelden.